Energietransitie

We staan voor een ambitieuze en realistische aanpak van de energietransitie.

Er is urgentiebesef dat we ons aandeel moeten leveren aan het realiseren van de afspraken uit het Klimaatakkoord. De VVD Zeeland wil maximaal inzetten op besparing van energieverbruik en gaat voor concrete oplossingen. Innovatieve oplossingen vragen om ondersteuning.

We staan voor een brede energiemix waarbij leveringszekerheid noodzakelijk is. Windmolens plaatsen we alleen in de concentratiegebieden en buiten de 12 mijlszone uit de kust. Zonnepanelen horen bij voorkeur op daken, onbenutte ruimten en niet op goede landbouwgrond.

De ontwikkeling van waterstof is van belang voor verdere verduurzaming. We kiezen voor een waterstofcluster in het Nort Sea Port gebied. We hanteren de waterstofladder en bieden plaats aan elektrolysefabrieken.
De VVD Zeeland is voor levensduurverlenging van de huidige kerncentrale Borssele en de komst van 2 nieuwe kerncentrales naar Borssele! Goede afspraken tussen Rijk, provincie, andere Zeeuwse overheden en betrokken partijen zijn daarbij essentieel. Rand voorwaardelijk vindt de VVD Zeeland dat de financiële risico’s niet bij de provincie Zeeland horen te liggen. De VVD Zeeland is voorstander van de ontwikkeling van een nucleair kenniscluster in Zeeland. 

Voor de scheepvaart wordt ingezet op voldoende walstroomfaciliteiten. De beschikbare netcapaciteit staat onder druk als gevolg van de toegenomen vraag naar elektriciteit. Om maatschappelijke doelstellingen te kunnen realiseren is voldoende netcapaciteit essentieel. De provincie Zeeland werkt in ruimtelijke zin mee aan het verruimen van de netwerkcapaciteit. Met de stakeholders zoeken we naar vormen van opslag en werken we verder aan de realisatie van 380 KV in Zeeuws-Vlaanderen.