Milieu en PFAS

De VVD Zeeland vindt een gezonde leefomgeving erg belangrijk. We staan voor een schoner en veiliger Zeeland. De VVD Zeeland streeft een verbetering na van de bodem, water- en luchtkwaliteit in Zeeland.

We vinden dat de provincie hier normen voor vast moet stellen en waar nodig en mogelijk breiden we meetpunten uit. Waar nodig intensiveren we toezicht en handhaving. Dat organiseren we via DCMR en de RUD op een efficiënte en effectieve wijze. We zorgen voor actuele vergunningen waarbij we de nadruk leggen op de gezonde leefomgeving. Voor varend ontgassen is in Zeeland geen plaats. Restdampen moeten via ontgassingsinstallaties worden afgevoerd. Ook de plasticvervuiling wordt teruggedrongen.

PFAS

Bij de inzet voor een schoner en veiliger Zeeland is het van belang dat er in Europees verband een totaalverbod komt op niet essentiële PFAS. Naast dit verbod moeten de PFAS waarden fors naar beneden, in ieder geval in de Westerschelde en het kanaal van Gent naar Terneuzen in samenspraak met België. We willen dat er net zoals voor de Rijn een verdrag komt voor de Westerschelde; dat vragen we nadrukkelijk aan de Rijksoverheid. Zelf stellen we een visie voor de Westerschelde op.