Wonen

Een dak boven je hoofd is een essentiële levensbehoefte. De krapte op de woningmarkt vormt voor de VVD Zeeland een prioritaire opgave.

De VVD Zeeland vindt het daarom gerechtvaardigd om hiervoor extra financiële middelen ter beschikking te stellen. De invulling van deze opgave is essentieel voor de ervaren leefbaarheid in onze provincie en het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven.

Provinciaal beleid is gericht op de realisatie van een toekomstbestendige woningvoorraad. Dat betekent dat kwaliteit en kwantiteit 100% aansluiten bij de vraag. Aan de ene kant gaat het hierbij om nieuwbouw, maar zeker ook over de bestaande woningvoorraad. Om dit te bereiken is samenwerking tussen Rijk, provincie, gemeenten, corporaties en bedrijfsleven cruciaal. De Zeeuwse woonagenda vormt de basis voor het beleid.

De provincie continueert haar inzet op:
- Uitvoering kwalitatief woononderzoek en monitors;
- Opstellen adaptieve woningbouwprogrammamering;
- Gebiedsgerichte aanpak;
- Provinciale Impuls Wonen;
- Regeling hergebruik leegstaande panden;
- Flexwonen.

De urgentie van de problematiek vraagt om de inzet van versnellingskamers die we door heel Zeeland willen inzetten. De huisvesting van internationals (zoals kenniswerkers, arbeidsmigranten), jongeren en ouderen vraagt specifieke typen woningen. De provincie ondersteunt gemeenten en voert daar waar nodig regie om woningbouw en innovatieve woonvormen te stimuleren en faciliteren. We ondersteunen met middelen, beleid en instrumenten. We willen samen met gemeenten inzetten op een flexibele pool van professionals en bieden hiervoor ondersteuning om de capaciteit te vergroten en procedures te versnellen. De provincie biedt ondersteuning bij de aanpak van de benodigde plancapaciteit.