Leefbaarheid

Een leefbare provincie is voor de VVD Zeeland een provincie waar mensen in een gezonde en veilige omgeving kunnen leven. Daar past een passend voorzieningenaanbod bij.

De gemeenschapszin en verbondenheid met de leefomgeving zijn groot in Zeeland. We erkennen kansen, maar ook kwetsbaarheden in onze leefbaarheid. De provincie Zeeland kiest er daarom bewust voor om geld te reserveren voor voorzieningen en beleid die niet tot haar kerntaken behoren, zoals bovenregionaal evenementenbeleid, of de vermindering van het huisartsen-en tandartsen tekort.


De VVD Zeeland steunt deze zogenaamde Zeeuwse Plus. Onze provincie ontbeert immers een grote 100.000 + gemeente die een dergelijke functie op zich kan nemen. De VVD Zeeland zal er wel kritisch op toezien dat de bestedingen niet uit de hand lopen en vooral gericht worden op de versterking van de leefbaarheid en aantrekkingskracht van onze provincie. Het is daarom belangrijk om aan het begin van de Statenperiode een discussie te voeren over de reikwijdte en de middelen voor de Zeeuwse Plus.

Evenementenbeleid
We continueren het evenementenbeleid en ondersteunen in ieder geval bovenlokale cultuurevenementen en grote sportevenementen.

Zorg
De VVD Zeeland is van mening dat voor iedereen in Zeeland goede zorg beschikbaar moet zijn. Voor inwoners, de leefbaarheid en voor het vestigingsklimaat van bedrijven. Voor het aantrekken van nieuwe inwoners en arbeidskrachten moet immers ook de gezondheidszorg in de regio op orde zijn. De provincie neemt actief deel aan de Zeeuwse zorgcoalitie en voert een actieve lobby voor behoud van de acute zorg in Zeeland. Ook zet de provincie zich actief in voor een voldoende aanbod van huisartsen en tandartsen. De VVD Zeeland onderschrijft dat positieve gezondheid van belang is. We dragen hieraan bij via provinciaal beleid zoals sport, landbouw en milieu.


Onderwijs
Goed onderwijs is van belang voor de leefbaarheid en economie. Het is van belang dat het 
aanbod op orde is, van lager tot hoger onderwijs. Onderwijs moet onder andere aansluiten bij de vraag van het bedrijfsleven. De provincie zet zich in voor het versterken van het onderwijs- en onderzoeksaanbod in Zeeland. Van belang in dit kader is het vasthouden van jongeren en aandacht voor de koppeling met de arbeidsmarkt. We continueren de inzet in Campus Zeeland, waar zowel het middelbaar beroepsonderwijs als het hoger onderwijs in participeren en versterken de kennis- en innovatienetwerken.