Economie en Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is ongekend krap in vrijwel alle sectoren en de gevolgen van de coronamaatregelen zijn ingrijpend voor inwoners en bedrijven. De inflatie is hoog, grondstoffen zijn schaarser en duurder. Economische groei en verduurzaming zijn belangrijke opgaven. We blijven het MKB, familiebedrijven, grote werkgevers en ZZP'ers, faciliteren omdat zij een belangrijke motor vormen voor de Zeeuwse economie.

De VVD Zeeland is trots op de huidige publiek- private samenwerking die er is. Binnen deze context vinden wij dat de provincie een betrouwbare partner moet zijn en haar beleid gericht op het versterken van de economische structuur moet continueren. Dit gericht op innovaties, ontwikkelkracht, campus Zeeland en vestigingslocaties bedrijvigheid. We blijven inzetten op de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties (Quadruple Helix) onder andere door continuering van de economic board.

De VVD Zeeland zet zich in voor:

  • Het oormerken van structurele middelen in de begroting voor cofinanciering van regiodeals en voor subsidies om ruimte te houden voor investeringen in economische ontwikkelingen;
  • Het continueren van de inzet van Impuls Zeeland omdat dit belangrijk is voor de ontwikkeling van de Zeeuwse economie. Waar nodig bieden we mogelijkheden voor uitbreiding;
  • Het faciliteren en financieren via subsidies van Dockwize, de innovatie hub van Zeeland;
  • De omschakeling naar een circulaire economie. De inzet is gericht op het realiseren van circulaire verdienmodellen, omschakeling naar hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van grondstoffen en passende wet- en regelgeving.

Bedrijventerreinen
Voldoende ruimte op bedrijventerreinen is belangrijk om bestaande bedrijven de kans te bieden om uit te breiden of om nieuwe bedrijven zich te laten vestigen. Gemeenten maken in regionaal verband een bedrijventerreinenprogramma. De VVD Zeeland vindt dat er proactief en toekomstgericht ruimte moet zijn voor uitbreiding van bestaande bedrijventerreinen en de ontwikkeling van nieuwe terreinen. Ten behoeve van energietransitie, verduurzaming en klimaatadaptatie continueren we het fonds impuls bedrijventerreinen.

Digitalisering
Een toekomstbestendige internetverbinding is voor alle huishoudens en bedrijven in Zeeland van belang. We ondersteunen de uitrol van glasvezel in heel Zeeland (inclusief buitengebied). Daarnaast continueren we de inzet via de digitale agenda met aandacht voor innovaties en cyberveiligheid.

Arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt blijft omvangrijk. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende gekwalificeerde mensen voor de verschillende sectoren? Voldoende personeel is nodig voor behoud van huidige bedrijven en de concurrentiepositie ervan, voor economische ontwikkeling en voor behoud van leefbaarheid. We blijven het aanvalsteam arbeidsmarkt continueren. Daarbij zetten we in op passend beleid gericht op de lange termijn, koppeling met het onderwijs en we zorgen voor structurele borging evenals financiering. We werken samen met gemeenten en bedrijfsleven om de krapte op de arbeidsmarkt terug te dringen, ieder vanuit de eigen rol. De Zeeuwse beroepsbevolking bestaat ook uit internationals (kenniswerkers en arbeidsmigranten) en dit aandeel neemt ieder jaar toe. Internationals zijn van groot belang omdat we arbeidskrachten van buiten nodig hebben. We zorgen daarom voor goede ondersteuning van deze doelgroep ook waar het de huisvesting betreft, samen met gemeenten. We blijven de belemmeringen in grensarbeid samen met het Rijk oppakken.