Bijdrage Afwegingskader inzet ZEH dividend Statenvergadering 19 april 2024

Voorzitter,

Hoe gaan we naar verwachting 800 miljoen aan incidentele inkomsten besteden voor Zeeland? Welke kaders stellen we daarvoor vast?

Voor de VVD fractie is het uitgangspunt dat we een financieel gezonde provincie zijn, waarbij inkomsten en uitgaven structureel met elkaar in evenwicht zijn. Ons huishoudboekje op orde. Ruimte om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen maar vooral ook om buitenkansen te kunnen benutten.

Dat we vandaag kunnen spreken over de inzet van ZEH dividend heeft te maken met de keuzes uit het verleden om o.a. de Wholesale activiteiten te verkopen. Ook is het gelukt om de aandelen Evides in publieke handen te krijgen. Daar mogen we ook bij stilstaan.

Het kader

Uitgangspunt vormt voor ons de afspraak in het coalitieakkoord. Eerst de lening van GBE Aqua (Gemeenschappelijk Bezit Evides) aflossen en tevens de middelen inzetten om structurele inkomsten te genereren. Geld met geld maken.

Het kader is opgebouwd uit inhoudelijke, financiƫle en organisatorische randvoorwaarden waar wij ons grotendeels in kunnen vinden. Wij zien de uitgangspunten uit het coalitieakkoord terug in dit kader en dat stemt ons tevreden. Maar we maken ons ook zorgen over de vele onzekerheden met betrekking tot de structurele inkomsten van de provincie. De afspraak om het dividend in te zetten om structurele inkomsten te generen en geld met geld te maken is hard nodig concluderen wij en daar mag wat ons betreft een schepje bovenop.


Gelet op de onzekerheden wil de VVD graag een amendement indienen met als strekking om de voorgestelde 80/20 verdeling om structurele rendementen te behalen, eenmalig voor de dividenduitkering 2024 aan te passen naar 90/10.

Prioriteit voor de VVD fractie is om nu zoveel mogelijk structurele inkomsten te generen met het dividend en tegelijkertijd verantwoord geld beschikbaar te stellen om maatschappelijke doelen te realiseren. Het verschil aan structurele inkomsten bedraagt met een verdeling 90/10, 500.000 a 600.000 meer dan ten opzichte van de verdeling 80/20. Volgens ons is deze aanpassing nodig om ons huishoudboekje op orde te houden.

Daarnaast als tweede onderdeel van het amendement willen we de dividenden inzetten ten behoeve van majeure voorstellen. In het voorstel is minimaal 10 miljoen benoemd. We willen ruimte laten aan GS om ons ook majeure voorstellen te doen als die onder de 10 miljoen vallen. Dat willen we niet op voorhand uitsluiten.

Tot slot, voor de volgende stap het daadwerkelijk besteden van de middelen heeft ook de VVD fractie een wensenlijstje. In hoofdlijnen zien wij graag dat het ingezet wordt gericht op investeringen in economische ontwikkelingen en leefbaarheid met een structureel effect binnen de provinciale kerntaken. Het op orde houden van onze infrastructuur krijgt hierin wat ons betreft prioriteit.