Artikel 44 vragen over de toekomst van de Zeeuwse Ziekenhuiszorg

Artikel 44 vragen over de toekomst van de Zeeuwse Ziekenhuiszorg

Wij maken ons zorgen over de toekomst van de Zeeuwse ziekenhuiszorg. Marianne Reinders-Stijnman stelde vragen over het besluit van het ADRZ om de huur op te zeggen van de Victoriakliniek in Zierikzee en over de plannen voor nieuwbouw van ADRZ in Goes.

Vlissingen, 1 april 2024

Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten van Marianne Reinders-Stjnman (VVD) over berichtgeving zorgcampus ADRZ Goes en opzeggen huur Victoriakliniek.

Toelichting:

In de PZC van zaterdag 30 maart jl. lezen we dat de gemeente Goes blij is, dat het ADRZ voornemens is een zorgcampus op het terrein van ADRZ in Goes te maken. Dit gezondheidspark beoogd behalve state of the art klinische en poliklinische voorzieningen ook ruimte voor een zorghotel en een Hbo-opleiding verpleegkunde te omvatten.

Het ADRZ zegt regelmatig gesprekken te voeren met zowel de gemeentebesturen van Schouwen-Duiveland als Goes. Desondanks komen de plannen voor een zorgcampus voor Goes niet als een verrassing en voor Schouwen-Duiveland wèl. Alle partijen nemen ook deel aan de Zeeuwse Zorgcoalitie.

1. Zijn de plannen gedeeld en/of besproken in de Zeeuwse Zorgcoalitie?

2. Zijn de plannen gedeeld met GS zoals de bestuurder van het ADRZ aangeef in de PZC van 7 maart?

3. Partijen verwijten elkaar dat eerdere afspraken worden geschonden. Welke zijn dat?

Toelichting:

Inmiddels is op initiatef van de dorpsraad Zonnemaire een petitie gestart onder de 35.000 inwoners van Schouwen-Duiveland, en is deze ruim 5000 keer getekend. De Zeeuwse Zorgcoalitie stelde zelf een Burgerberaad Zorg Zeeland in, om zo de stem van de Zeeuwen te horen.

4. Hoe staat het met de daar geuite wensen van de Zeeuwen èn zorgpartners om de zorg bereikbaar te houden? 5. Zijn de uitkomsten van dat beraad meegewogen door het ADRZ? Kunt u daar zo nodig naar informeren?

Toelichting:

Vorige week maakt het ADRZ bekend dat de huur van de Victoriakliniek per 1 april is opgezegd en de dat de zorg komend half jaar wordt verplaatst naar Goes. Daarmee is het besluit defnitef. De inwoners van de gemeente Schouwen-Duiveland zien door het verdwijnen van planbare zorg van het ADRZ de reisafstand en daarmee de reistijden toenemen en het voorzieningenniveau dalen. Desondanks zegt het ADRZ te willen praten over wat kan het ADRZ nog wèl doen. Zij denken dan aan: actieve samenwerking met gemeente, huisartsen en andere zorgpartners op het gebied van bereikbaarheid en digitale zorg.

6. Welke kansen zien GS en kunnen GS een bemiddelende rol op zich nemen bij deze gesprekken die nu door het plotselinge besluit van het ADRZ nogal verstoord lijken te zijn?

Toelichting:

De concentratie in Goes van de poliklinische en klinische voorzieningen in Goes heef zeker ook consequenties voor ouderen en heef invloed op de aantrekkingskracht van Schouwen-Duiveland als vestgingsgemeente.

7. Welke oplossingsrichtingen zijn voorzien voor de bereikbaarheid van deze vormen van zorg voor de ouderen?

Toelichting:

Schouwen-Duiveland behoort nu tot adherentiegebied van ADRZ.

8. Is meegewogen dat inwoners alternatieven zullen kiezen waardoor een uitstroom dreigt richting Dirksland (35 km) en Bravis (50 km)?

9. Volgen de inwoners van Schouwen-Duiveland de Tholenaren die nu al voor hun zorg naar Brabantse ziekenhuizen uitwijken?

10. Kunnen GS informeren bij ADRZ interim bestuurder of de zorgen rondom de dreigende verschraling van de ziekenhuiszorg in Zeeland delen. Zeker nu ook ZorgSaam in financieel zwaar weer verkeert.

Toelichting:

Daarmee dreigt een neerwaartse spiraal en komt het voorzieningenniveau van de gemeente verder onder druk te staan.

11. Wat zijn de consequenties voor zorgpartners als huisartsen, verpleeghuizen, tandartsen?

12. Welke mogelijkheden zien GS om dit te verzachten?

13. Welke mogelijkheden zien GS om de verschraling van de ziekenhuiszorg te voorkomen?

Toelichting:

Naast de eigen 35.000 inwoners heef Schouwen-Duiveland 5 tot 6 miljoen overnachtingen van toeristen per jaar. 

14. Welke consequenties heef het wegvallen van zorg in de nabijheid voor de toeristische aantrekkingskracht van Schouwen-Duiveland?

Toelichting:

De gemeente Goes zegt in de PZC de plannen voor een Hbo-opleiding verpleegkunde te omarmen.

15. Zijn de plannen voor een Hbo-opleiding verpleegkunde in Goes gedeeld met de gemeente Vlissingen?

16. Is de gedeputeerde op de hoogte van deze plannen? Zo ja, hebben GS daarmee de versnippering van het hoger onderwijs over Zeeland onderkend?

17. Welke gevolgen heef dit voor de toekomstige HBO-V studenten uit met name Zeeuws-Vlaanderen gezien de slechte bereikbaarheid van de ADRZ-campus?

Toelichting:

De verdere concentratie van de klinische en poliklinische voorzieningen van het ADRZ, een zorghotel en een Hbo-opleiding in Goes betekent dat er nog meer verkeersbewegingen zullen zijn. Tijdens de spits is er nu al filevorming tot op de A58 wegens de slechte doorstroming van de afslag Goes zuid.

18. Welke consequenties voor de doorstroming gaan de ADRZ-plannen hebben voor de aansluiting van de Nansenbaan op de Goesestraatweg (N669)?

19. Welke consequenties zullen de plannen hebben voor nu al overbelaste Midden Zeeland Route?

20. In de nieuwe bus concessie is het voornemen om de lijnen 184 en 185 van het Station Goes naar het ADRZ op te nemen in lijn

21. Wat wordt de reistijd met OV voor een inwoner van Zierikzee die naar het ADRZ in Goes moet voor een consult?

22. Waarom kiest ADRZ voor de huidige locatie?

23. Heef er een locatie onderzoek plaatsgevonden? 24. Zijn er alternatieve locaties, bijvoorbeeld aan de andere zijde van Goes?