Bijdrage Statenvoorstel voorwaardenpakket kerncentrale

Voorzitter,

De VVD is bijzonder verheugd met het voorliggende voorwaardenpakket als resultaat van het participatietraject.

De VVD snapt dat de discussie in het participatieproces zich heeft geconcentreerd rond de context waar we wèl wat over kunnen zeggen: namelijk de voorwaarden waaronder de levensduur van de bestaande centrale wordt verlengd en de bouw en exploitatie van twee nieuwe centrales met Zeeuwse steun plaatsvindt. Het is voorwaardelijk dat het Rijk de Provincie en de gemeente Borsele daarbij betrekt. En de Provincie en de gemeente Borsele op hun beurt hun ‘streekholders’.

We begrijpen dat er ook mensen tegen kernenergie in Zeeland zijn, maar Besluitvorming daarover is aan het Rijk. De provincie en de gemeente Borsele hebben beiden hun verantwoordelijkheid genomen door het afzonderlijk organiseren van een participatieproces om te komen tot voorwaarden..

De VVD Zeeland is altijd warm voorstander geweest van kernenergie en dus vóór levensduurverlenging van de bestaande kerncentrale en de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Wij zijn blij met de voorkeurskeuze van het kabinet voor Zeeland. Kernenergie is ons inziens noodzakelijk in ‘de mix’. Tevens is het een belangrijke instrument om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Goede afspraken tussen Rijk, provincie, andere Zeeuwse overheden en betrokken partijen zijn daarbij onontbeerlijk. De VVD vindt de fysieke veiligheid – dus veilig wonen, werken en leven in Zeeland - essentieel. Ook waterveiligheid hoort daarbij. Evenals dat met de bouw van kerncentrales en de exploitatie daarvan en vooral met levensloopverlenging samenhangende financiële risico’s bij het Rijk en niet bij de provincie horen te liggen. Daar moet r een oplossing voor gevonden worden.

De VVD herkent in het gebalanceerde voorwaardenpakket de inhoudelijke win-win insteek van enerzijds onze provinciale bijdrage aan de oplossing die het Rijk rond kernenergie ziet. Maar anderzijds ook die van kansen voor Zeeland, zoals de realisatie van een nucleair onderzoek en kenniscluster, versterking van de sociaal economische ecostructuur en de essentiële vernieuwing van de infrastructuur in de provincie.

Dit voorwaardenpakket is naar de mening van de VVD fractie ‘goed gebalanceerd’. Zeeland is beschikbaar, máár wel op basis van wat Zeeuwen belangrijk vinden om te behouden én wat we juist met elkaar zóeken voor Zeeland. We onderschrijven dat een goede informatievoorziening in Zeeland essentieel is en we ondersteunen Gedeputeerde Staten in de oproep om dat zo snel mogelijk fysiek te gaan inrichten

De VVD Zeeland is ook groot voorstander van de ontwikkeling van een nucleair kenniscluster in Zeeland, in samenspraak met bijvoorbeeld de universiteiten van Delft en Eindhoven, of misschien wel Leuven. Nu al is een onderwijsprogramma nodig, voor de werknemers van de toekomst. Het is goed om de Zeeuwse economie te verbreden en daarmee te ‘verrijken’. Zeeland wordt daarmee een ‘win-win-gebied’. En dáár is het de VVD om te doen. De VVD ziet de concretisering van de nader uit te werken voorwaarden - en de latere discussie met het Rijk - op basis van dit voorliggende voorwaardenpakket positief en met vertrouwen tegemoet. De VVD zal het Statenvoorstel met kracht steunen en voorstemmen.