Bijdrage Statenvoorstel verhoging middelen fractieondersteuning

Voorzitter,

Een representatieve democratie heeft een volksvertegenwoordiging. Wij, als 39 Statenleden samen zijn sleutelfiguren in onze democratie. Zeeuwen verdienen het dat wij ons werk goed kunnen uitvoeren. Als volksvertegenwoordiger, als kadersteller en als controleur van Gedeputeerde Staten. We hebben een eervolle taak, maar ook een lastige. Zeker nu de provincie steeds meer taken op het bord krijgt. Het werk van Statenlid doen wij in combinatie met een baan, gezin, familie, vrienden. 20 a 25 uur per week vraagt dit werk van ons. Dat doen we met toewijding, passie en plezier, maar we mogen ook eerlijk zijn, dat het werk veel van ons en van onze naasten vraagt. Dat en de omstandigheden waarin we ons werk soms moeten doen zorgen voor werkdruk. Waar de één anders mee om gaat dan de ander. We hebben kunnen constateren dat het verloop de afgelopen periode hoog was, steeds meer volksvertegenwoordigers stoppen omdat het niet meer te combineren is.

Maar voorzitter, om ook in de toekomst volksvertegenwoordigers te hebben in Zeeland waarin Zeeuwen zich herkennen moet er iets gebeuren. Want anders is dit werk straks alleen nog weggelegd voor mensen die het zich financieel kunnen veroorloven om er niets meer naast te doen. Terwijl iedereen volksvertegenwoordiger moet kunnen zijn. Het is daarom dat we een breed gesprek voeren als Statenleden via onze beroepsvereniging met het ministerie over de ondersteuning en werkdruk. Zoals dat ook gebeurt voor gemeenteraadsleden.

De verhoging van de fractiebudgetten is na de verhoging van de vergoeding van Statenleden, de tweede stap om de positie van ons als Statenleden te verbeteren. Het biedt de mogelijkheid om de ondersteuning meer vorm te geven en daarom stemt de VVD fractie in met het Statenvoorstel.