Bijdrage coalitieakkoord Met Zeeland, voor Zeeland vrijdag 30 juni

Bijdrage coalitieakkoord Met Zeeland, voor Zeeland vrijdag 30 juni

Voorzitter,

Vandaag begint een nieuw college met een nieuwe opdracht, verwoord in “Met Zeeland, voor Zeeland”. De VVD is trots op dit akkoord. In hoofdlijnen zijn de belangrijkste opgaven benoemd en is geduid welke ambities we hebben en hoe we daar richting aan gaan geven. Voor ik inga op enkele thema’s wil ik stilstaan bij de boodschap met Zeeland, voor Zeeland en de rol van Provinciale Staten.

Dit is een akkoord voor alle Zeeuwen, voor hen die hier permanent of tijdelijk wonen, werken, ondernemen en recreëren. Voor hen die gelukkig en gezond door het leven gaan. Maar ook voor hen die worstelen met gevoelens van eenzaamheid, ziek zijn, mentale problemen hebben of in armoede leven. Voor huishoudens in welke samenstelling dan ook. Wij zijn er ook voor hen. Voor al onze economische sectoren die voor de opgave van innovatie en verduurzaming staan. Samen geven we vorm aan Zeeland.

Als Provinciale Staten stellen we kaders vast, controleren we het college en hebben we onze rol als volksvertegenwoordigers. Het vertrouwen van de Zeeuwen in ons is niet vanzelfsprekend. Laten we samen werken aan herstel van vertrouwen door onszelf de vraag te blijven stellen, wat is de uitwerking van wat we hier met elkaar bespreken en besluiten op het leven buiten deze zaal. Laten we daar zichtbaar en aanspreekbaar op zijn.

Veel van wat de VVD Zeeland wil realiseren wordt geadresseerd in dit coalitieakkoord.

Mobiliteit en Infrastructuur

Voor de VVD Zeeland is één van de belangrijkste zinnen in het hoofdstuk Mobiliteit de zin: “Om mee te kunnen doen in de maatschappij moet je je kunnen verplaatsen.” Dat geldt namelijk in meerdere opzichten. Uiteraard voor de Zeeuwen en mensen van elders die naar hun werk, naar huis, of familie willen reizen. Maar net zo goed voor bedrijven. Ook die hebben goede mobiliteit nodig om de juiste mensen aan zich te kunnen binden en op de arbeidsmarkt te kunnen concurreren.

De VVD Zeeland steunt de regionale mobilliteitsstrategie. We organiseren het toekomstige systeem met Zeeland, voor Zeeland. En als je iets nieuws ontwikkelt, gaat dat niet vanzelf en ook niet persé alleen vanuit onszelf. Daar is hulp van het Rijk bij nodig en de nadere uitwerking hoe fijnmazig vervoer er daadwerkelijk in de praktijk uit komt te zien. Alleen zo kunnen we de ‘zorg om het verdwijnen’ kantelen in het ‘uitkijken naar het nieuwe’.

Als betalen per kilometer wordt ingevoerd, moet de Zeeuwse automobilist niet geconfronteerd worden met hogere kosten ten opzichte van het huidige systeem en de Provincie niet met minder inkomsten. De auto blijft bij uitstek in Zeeland een belangrijk vervoersmiddel. Daarom is het ook harstikke belangrijk dat het nieuwe college forse ambities heeft om te investeren in klein- en groot onderhoud en vervangingsinvesteringen. Deze zijn de komende jaren hard nodig zijn om ervoor te zorgen dat knelpunten opgelost worden en een veilige en vlotte doorstroming gegarandeerd is. De VVD constateert tevreden dat de rondweg Oud-Vossemeer gerealiseerd gaat worden, er een visie komt op de Midden-Zeelandroute en de Deltaweg aangepakt gaat worden met oog voor de mogelijke verdubbeling van de rijstroken in de toekomst.

Balans in het landelijk gebied

De ruimte in Zeeland is schaars, gezien de opgaven waar we voor staan. De VVD ziet in het akkoord dat er oog is voor samenhang in de aanpak van ruimtelijke keuzes. Ruimte in Zeeland en kwaliteit van ons leven en het landschap bepalen wat er wel en niet kan of wat we wel of niet doen.

De komende jaren staan in het teken van ons Zeeuws gebiedsprogramma. Een brede aanpak vanuit onze eigen Zeeuwse context, met bijzondere aandacht voor de versnelling en intensivering van het deltaplan zoet water en het evenwicht tussen bijdragen van alle sectoren aan de doelen en hun ontwikkelingsmogelijkheden.

We willen een schoner en veiliger Zeeland en daarom is het belangrijk om de aanpak van PFAS vanuit de provincie te continueren en samen met onze partners te werken aan een toekomstbestendige RUD.

Een energie infrastructuur die economische ontwikkelingen en verduurzaming mogelijk maakt is van belang. De VVD staat voor een ambitieuze èn realistische aanpak van de energietransitie. Een brede energiemix waarbij leveringszekerheid noodzakelijk is. Kernenergie maakt daar deel van uit. Waarbij de gestelde randvoorwaarden duidelijk zijn.

Ook wonen vraagt om ruimte. De uitvoering van de woondeal en de woonagenda in deze periode zijn belangrijk. Dat wij hier voor een gezamenlijke opgave staan, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, is evident. Het verminderen van de procedurelast, zien wij uiteraard graag gerealiseerd worden.

Leven en werken in Zeeland

Belangrijk in dit akkoord vinden we de maatregelen die het vestigingsklimaat versterken. We denken aan nieuwe bedrijven en inwoners. We noemen met name de beschikbaarheid van bedrijventerreinen, de aandacht voor de toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg in Zeeland. De investeringen in cultuur, de aandacht voor sport en bewegen en voorzieningen. Onderwijs “waar talent zich kan ontwikkelen” Van belang in dit kader is het vasthouden van jongeren en aandacht voor de koppeling met de arbeidsmarkt. Een nieuwe strategische onderwijsagenda moet daar op ingaan. We versterken de kennis- en innovatienetwerken en gaan door met het aanvalsteam arbeidsmarkt.

De VVD vindt dat de provincie voor haar economische sectoren een betrouwbare partner moet zijn en blijven en haar beleid op het versterken van de economische structuur moet continueren. De Zeeuwse economie is gelukkig veelzijdig en mede robuust doordat zij steunt op zeer uiteenlopende pijlers. Alle sectoren staan voor de belangrijke opgaven van innovatie en duurzaamheid, een circulaire economie en reducering van CO2 en stikstofuitstoot. Stil zitten is geen optie.

Dat betekent dat alle sectoren ontwikkelruimte nodig hebben en moeten krijgen; echter niet ongebreideld. Zo moet er oog zijn voor verschillende balansen en de wenselijkheid van de richting in het ontwikkelen. In het kader van ruimte- en transitievraagstukken, maar bijvoorbeeld ook met oog op leefbaarheid en brede welvaart. De VVD kan zich dan ook helemaal vinden in de hoofddoelen van economisch beleid.

Financieel

Een financiële solide basis vormt het vertrekpunt van deze periode. Dat willen we graag continueren. Door te werken met een ondergrens in de algemene reserve, met de investeringsagenda en door de toekomstige dividenden van ZEH na aflossing van de lening van GBE Aqua niet eenmalig uit te geven, maar in te zetten om structurele inkomsten te genereren.

Tot slot

Wij bedanken de heer Rabelink en de ambtelijke ondersteuning voor hun rol bij de totstandkoming van dit coalitieakkoord en wensen de gedeputeerden veel succes en werkplezier.