Bijdrage Statenvoorstel verkoop Wholesale PZEM NV – wensen en bedenkingen

Vandaag zijn Provinciale Staten in de gelegenheid wensen en bedenkingen kenbaar te maken aan Gedeputeerde Staten omtrent de voorgenomen verkoop van de Wholesale-activiteiten van PZEM N.V. Dit voorkooptraject is niet uit de lucht komen vallen en om in winterse termen te spreken die ook nu actueel zijn, er is niet over één nacht ijs gegaan.

De aandeelhoudersstrategie van PZEM NV van 3 november 2017 vormt de basis voor het afscheid nemen van risicovolle commerciële energieproductie en -leveringsactiviteiten. Die passen niet bij publieke aandeelhouders als provincies en gemeenten.

De VVD-fractie kan zich nog steeds goed vinden in deze strategie en dus ook in het afscheid nemen van risicovolle bedrijfsactiviteiten. Oók als het gaat om een in enige periode door bijzondere omstandigheden winstgevende productieactiviteit en dan doel ik uiteraard op het belang in de gasgestookte Sloecentrale dat ook onderdeel van de voorgenomen verkoop uitmaakt. Gelukkig heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie zich niet door Kamervragen van PvdA en GroenLinks laten verleiden tot het strooien van zand in de Zeeuwse verkoopraderen m.b.t. deze Sloecentrale.

Onderdeel van dezelfde aandeelhoudersstrategie vormde óók, het belang van waterbedrijf Evides rechtstreeks in overheidseigendom te brengen en dat is vorig jaar gerealiseerd via GBE Aqua. En aan een derde onderdeel van de strategie, een oplossing vinden voor het belang van PZEM in EPZ, de eigenaar van de kerncentrale Borssele, wordt in samenwerking met het Rijk gewerkt.

Terug naar Wholesale. Voor de verkoop van dit bedrijfsonderdeel van PZEM was een herstructurering van de onderneming nodig en die is ook gerealiseerd. Twee jaar van voorbereiding en een verkoopproces met een uitgebreide marktverkenning en 68 potentiële kopers hebben uiteindelijk, na meerdere tussenstappen, geleid tot een -beste- bieding door EPH company die na heronderhandeling nog is verhoogd. De behandeling van de verkoop van Wholesale in de vergadering van de commissie Bestuur van 25 november j.l. heeft geleid tot een vijftal wensen dat door de VVD-fractie van harte is ondersteund en nu onderdeel van de beraadslagingen vormt. Voor een deel is daar al door Gedeputeerde Staten en/of met medewerking van de Raad van Bestuur van PZEM invulling aan gegeven of toegezegd dat te doen, waarvoor dank. En inmiddels is ook het positieve advies van de Ondernemingsraad van PZEM ontvangen, waaraan wij met het oog op de belangen van het personeel en de werkgelegenheid grote waarde hechten.

Bij de integrale beoordeling van de voorgenomen verkoop heeft de VVD-fractie ook betrokken de second-opinions die in opdracht van Gedeputeerde Staten en PZEM door verschillende externe adviseurs zijn uitgebracht en zeker ook hetgeen tijdens de besloten informatiebijeenkomst op 16 november met Raadsleden en Statenleden is gedeeld. En specifieke aandacht is er besteed aan het integriteitsonderzoek naar de koper door de Holland Integrity Group en aan de langetermijnstrategie en maatschappelijke verantwoordelijkheid van EPH als het gaat om duurzaamheid. Over wens 5 die gaat over de mogelijkheden voor toekomstig superdividend met ingang van 2024 is door PZEM nadere informatie verstrekt die de VVD-fractie voor dit moment tevreden stemt. Zij rekent er wel op dat GS bij de invulling van hun aandeelhoudersrol aandacht voor de uitkering en besteding van superdividend zal houden. De heer Veraart heeft als iets opgemerkt over wat te doen met dat superdividend en over fondsvorming. De VVD vindt het daarbij ook van belang dat rendement op superdividend kan worden aangewend voor nuttige maatschappelijke doelen en die kunnen ook met energietransitie en klimaat te maken hebben.

De VVD-fractie hecht in lijn met wens 4 ook aan een concreet plan van aanpak in het 1e kwartaal van 2023 over het vervreemden van de nog resterende (wholesale) activiteiten. Het gaat daarbij om het 50% belang in de Biomassacentrale Moerdijk en in het zonnepark Willbebroek (België) en nog wat andere belangen. De VVD is van mening dat de vervreemding daarvan nu voortvarend ter hand zou moeten worden genomen.

Voorzitter, samenvattend kan de VVD-fractie zich met inachtneming van de wensen 1 t/m 5 en wat ik hiervoor heb ingebracht, vinden in het door GS voorgenomen besluit in de Buitengewone Algemene vergadering van Aandeelhouders PZEM op 20 december a.s. en dat is dus instemmen met de verkoop van Wholesale. En gelet op vorenstaande hoeft het denk ik geen verdere toelichting dat de VVD het amendement van PvdA en Groenlinks tot het maken van een pas op de plaats niét zal steunen.

Tot slot spreek ik mijn waardering uit voor bestuurders en medewerkers van de provincie en PZEM voor de wijze waarop zij ons hebben meegenomen en van informatie voorzien in dit verkoopproces.