Bijdrage Statenvoorstel Bouwstenen RES 2.0 wensen en bedenkingen

Twee jaar geleden stelde we de RES 1.0 vast waarmee we de stippen op de horizon als Zeeland hebben gezet voor 2030 en 2050. Toen al vanuit het besef dat de opgave urgent was. Het terugdringen van het energiegebruik en inzetten op nieuwe vormen en bronnen vormden de rode draad, waarbij nog veel uitwerking nodig was.

Voor de VVD fractie was en is de concrete uitvoering in de praktijk het allerbelangrijkste. We zijn ambitieus en tegelijkertijd ook realistisch. We moeten in de komende jaren grote stappen zetten om onze vrije manier van leven te kunnen waarborgen. De energietransitie vindt plaats in onze huizen en bedrijven, in onze manier van reizen. Deze transitie heeft dus impact op onze manier van leven. De situatie in Oekraïne en het effect daarvan op o.a. onze eigen energierekening onderstrepen op een zeer wrange wijze de urgentie en laten zien hoe keuzes van invloed zijn op onze vrije manier van leven.


Voorzitter, wij staan dus voor een ambitieus beleid, waarbij concrete uitvoering van plannen centraal staat. Leveringszekerheid is voor onze fractie een belangrijk aspect, waarvan wij vinden dat een brede energiemix, met o.a wind, zon en kernenergie van belang is. We zien dat het punt van de leveringszekerheid graag concreet terug in de RES 2.0. Wat verstaan we eronder en welke energiemix is daarvoor nodig?


Voorzitter, dat versnelling van de uitvoering nodig is onderstrepen wij. We zien daarom graag in de RES 2.0 een concreet uitvoeringsplan met heldere doelstellingen en acties. En daarbij wie, vanuit welke rol verantwoordelijk is voor de uitvoering van de betreffende doelen en acties. In het kader van de versnelling zien we ook graag dat Gedeputeerde Staten verkennen of er in relatie tot de verduurzaming van de gebouwde omgeving samen met het Zeeuwse bedrijfsleven gewerkt kan worden aan een collectief aanbod per wijk of straat. Vanuit de gedachte dat we nu in de praktijk zien dat binnen een tijdsbestek van een jaar meerdere huizen in straten of wijken verduurzaamd worden op andere momenten.
Tot slot voorzitter nog twee punten:


1.   Of onze ambities realistisch zijn, wordt in belangrijke mate bepaald of ze  uitvoerbaar zijn. Het energiesysteem en elektriciteitsnet is daarbij een essentiële randvoorwaarde evenals de betaalbaarheid. Ten aanzien hiervan  ligt er een belangrijke taak om balans in het netwerk te realiseren en het netwerk uit te breiden en opslag van energie op grote schaal te ontwikkelen. Veel moet samenkomen in het provinciaal Meerjarenprogramma infrastructuur energie en klimaat (pMiek). We worden daarom graag betrokken bij het afwegingskader.
 
2.   Kernenergie. Voorzitter, de VVD fractie is voorstander van de levensduurverlening van de huidige kerncentrale en de vestiging van twee nieuwe centrales in Borssele. Op 9 december is een nieuwe fase ingegaan door de besluiten die het Kabinet heeft genomen.  De komende periode moet daarom een zeer zorgvuldig proces van participatie worden doorlopen gericht op o.a. de impact op de leefbaarheid en het landschap.
 
De VVD fractie kan instemmen met de bouwstenen RES 2.0 en de wensen en bedenkingen.