Concept Klimaatadaptatiestrategie

Wie vandaag de dag op ontdekkingstocht gaat in onze provincie vindt op zijn weg prachtige buurtschappen, dorpen en steden. Met daartussen open groene landschappen, waar landbouw en natuur in elkaar overgaan en het water nooit ver weg is. Als we inzoomen op onze steden, dorpen en buurtschappen zien we veel verstening. Tuintjes vol tegels of grind en wordt de openbare ruimte veelal gekenmerkt door verharding. Op dit moment ervaren veel Zeeuwen deze kenmerken niet als een probleem. Het is makkelijk en onderhoudsarm.

Maar voorzitter, als het water in de toekomst vaker met bakken uit de hemel komt dan willen we niet dat het water onze woningen binnenkomt, wegen onbegaanbaar worden of oogsten vernietigd. Als het zonnetje dagen of weken achter elkaar uitbundig schijnt, de temperaturen tropisch worden en de nachten omgedoopt worden tot plaknachten is het heerlijk vertoeven op onze stranden, recreatieterreinen en terrassen. Maar smachten we ook naar een plekje in de schaduw en een koele omgeving. Periodes zonder regen zijn prettig om in te wandelen of fietsen, maar zijn ook in toenemende mate een uitdaging voor de landbouw en door de droogte veranderen onze groene landschappen in dorre gebieden.

Voorzitter, de veranderingen van het klimaat hebben in toenemende mate invloed op de openbare ruimte en haar gebruikers. Aanpassingen zijn nodig om ook in de toekomst veilig te kunnen blijven wonen, werken, ondernemen en recreëren in Zeeland.

De opgave lijkt in praktische zin misschien gemakkelijk, alle Zeeuwen een regenton, tegels eruit, groen en water ervoor terug, bassins met zoet water en groene daken. Maar het is ook een complexe opgave die gaat over hoe we onze openbare ruimte inrichten en omgaan met bestaande situaties. Zoals het belang van een goede calamiteitenroute. De openbare ruimte is gewild.

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft recent in haar rapport “Grote opgaven in een beperkte ruimte” deze verdeling van schaarse ruimte geduid en aangegeven dat er een nieuwe balans nodig is tussen de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde.

We willen een plek om te wonen, auto’s en fietsen te parkeren, een plek om te werken, te ontspannen, gronden waar planten en dieren ongestoord kunnen leven, gronden voor voedselproductie en de opwekking van energie en zo zou ik nog even door kunnen gaan. De belangrijkste uitdaging ligt erin om de opgaven die een beslag doen op de schaarse ruimte met elkaar te verenigen.   

Voor de VVD fractie zijn een aantal aandachtspunten bij deze opgave van belang. We vinden het belangrijk dat we de Zeeuwen bewust maken van deze opgave en ernaar gaan handelen. Dat betekent voor ons niet dat we nieuwe regels gaan opleggen, maar juist dat we mensen in staat stellen vanuit de individuele vrijheid gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en zelf aan de slag te gaan. Dat betekent een stimulerende en faciliterende overheid die veranderingen mogelijk maakt. Waarbij we uitvoeringsmaatregelen toetsen aan haalbaarheid en betaalbaarheid en belangen gewogen worden via een afwegingskader waar volksvertegenwoordigers uiteindelijk over besluiten.

De concept strategie zoals deze voorligt geeft een goede duiding van de uitdagingen en de manieren waarop Zeeland mee kan veranderen.  De VVD fractie kan zich goed vinden in deze strategie en de wensen en bedenkingen die geformuleerd staan in de brief.